Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kalafiora i parmezanu

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 kg (świeży)
oliwa 4 łyżki
masło 50 g
cebula 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
bulion drobiowy 800 ml
parmezan starty 60 g
pieczywo
sałata
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kalafiora i parmezanu


Kalafior dzielimy na różyczki, mieszamy z oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C.

Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, podsmażamy na maśle przez kilka minut, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy kalafior i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około kwadransa. Lekko studzimy. Blendujemy na gładko.

Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty parmezan i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy z pieczywem i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 27.08.2023 14:10
krem bardzo smaczny
Konczi 06.10.2016 17:13
Uwielbiam takie zupy - krem, pycha !
RenataZ-et 06.10.2016 09:07
wygląda super!
gosia56 06.10.2016 08:21
na pewno pyszna;)
Babeczka35 06.10.2016 06:52
Ta zupa musi być pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak