Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato

Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • wrzątek

    500 ml
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,25 łyżeczki
  • kurkuma

    1 szczypta
  • Imbir mielony Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

Pangrattato

  • boczek wędzony

    100 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • bułka czerstwa

    2,5 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato

Pangrattato:
Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka.

Zupa:
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, czosnek, puree z pieczonej dyni, całość zalać wrzącą wodą lub wywarem, gotować ok 15 minut.

Gotową zupę zmiksować blenderem, podawać posypaną pangrattato.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

MAR3STA 20.10.2015 11:17
rewelacyjna zupka
IKrakowianka 06.10.2015 23:51
fajna zupa
Ania84 06.10.2015 23:27
cudowne smaki
Edith85 06.10.2015 22:43
brzmi pysznie
wwwiolka 06.10.2015 21:58
Bardzo fajny przepis.
joannaa24 06.10.2015 21:51
Fajny przepis
Megg 06.10.2015 21:02
pyszna zupka
gosia56 06.10.2015 20:45
na pewno pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat