Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zupa
-
ziemniaki
2 sztuki -
marchew
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
wrzątek
500 ml -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
0,25 łyżeczki -
kurkuma
1 szczypta -
Imbir mielony Prymat
1 szczypta -
tymianek
1 łyżeczka -
olej rzepakowy
1 łyżka
Pangrattato
-
boczek wędzony
100 g -
olej rzepakowy
2 łyżki -
bułka czerstwa
2,5 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato
Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka.
Zupa:
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, czosnek, puree z pieczonej dyni, całość zalać wrzącą wodą lub wywarem, gotować ok 15 minut.
Gotową zupę zmiksować blenderem, podawać posypaną pangrattato.
Komentarze (8)