Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato

Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • wrzątek

    500 ml
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,25 łyżeczki
  • kurkuma

    1 szczypta
  • Imbir mielony Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

Pangrattato

  • boczek wędzony

    100 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • bułka czerstwa

    2,5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pangrattato:
Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka.

Zupa:
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, czosnek, puree z pieczonej dyni, całość zalać wrzącą wodą lub wywarem, gotować ok 15 minut.

Gotową zupę zmiksować blenderem, podawać posypaną pangrattato.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 20.10.2015 11:17
rewelacyjna zupka
IKrakowianka 06.10.2015 23:51
fajna zupa
Ania84 06.10.2015 23:27
cudowne smaki
Edith85 06.10.2015 22:43
brzmi pysznie
wwwiolka 06.10.2015 21:58
Bardzo fajny przepis.
joannaa24 06.10.2015 21:51
Fajny przepis
Megg 06.10.2015 21:02
pyszna zupka
gosia56 06.10.2015 20:45
na pewno pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat