Zupa krem z dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni

    1/2 kg
  • rosół z drobiu

    1 l
  • ziemniaki duże

    3 szt
  • marchew

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • kurkuma

    1 szczypta
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 szczypta
  • sól, pieprz

  • śmietana 18 proc

    1/2 szkl
  • grzanki

  • natka pietruszki

  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki. Można również dodać podsmażony boczek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 25.10.2016 13:30
u mnie dziś podobna zupka tylko bez curry i śmietany
sezamek 01.10.2016 18:00
smaczna zupa
gosia56 20.11.2015 10:08
pyszna zupka
RenataZ-et 14.10.2013 23:18
wspaniała propozycja :)
caralajna 05.10.2013 07:38
właśnie taką lubię, pikantną z curry i chili :)
Iwusia 04.10.2013 23:27
bardzo zdrowa i rozgrzewająca zupka na jesienne dni
Katarzyna/kate1980 04.10.2013 20:43
uwielbiam takie jesienne zupki
Lis 04.10.2013 15:59
lubię takie zupy z dyni:)
cukiereczek 04.10.2013 15:59
wspaniała jesienna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat