Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z białych warzyw na żółto z chipsami z prosciutto
Jeśli zastanawiacie się, jaka zupa na Wielkanoc będzie pyszna, a za razem pięknie ozdobi świąteczny stół.. to przychodzę z pomocą. Krem z białych warzyw to smaczne i aromatyczne danie, które sprawdzi się jako wielkanocny obiad lub przystawka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Z kalafiora odrywamy różyczki, które dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Kroimy warzywa: cebulę w wiórka, pora w cienkie plasterki, łodygę kalafiora na małe kawałki. Kurkumę obieramy i kroimy na plasterki.
3. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z porem, dodajemy łodygi kalafiora, przesmażamy 2 min, mieszamy.
4. Dokładamy różyczki kalafiora, kurkumę, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości.
5. W międzyczasie pieprz marynowany rozcieramy w moździerzu (lub zgniatamy
oraz drobno siekamy) i dodajemy do warzyw. Całość miksujemy do uzyskania, gładkiej kremowej konsystencji. Zupę doprawiamy solą do smaku. Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na suchej patelni do uzyskania tzw. chipsów. Krem podajemy z chipsami i świeżym koperkiem.