Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • bulion

    300 mililitrów
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • pieprz mielony

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • kwaśna śmietana

    70 gram
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, zeszklić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wlożyć do garnka, włożyć też pokrojoną w kawałki, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę.

Całość dusić razem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmiksować warzywa w garnku, wlać bulion, dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut.

Wlać śmietanę kwaśną i jeszcze raz zmiksować blenderem, podawać od razu z pietruszką, makaronem lub ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ninatt 05.08.2019 17:30
Zrobiłam i uważam, że jest przepyszna! Polecam ten przepis jak najbardziej ❤️❤️❤️
smerfetka79 05.09.2012 11:43
pięknie wygląda, nawet mnie zmyliła że to krem z dyni:)) kolor obłędny:)
Justyna/Dzastus 24.07.2012 10:08
pomidorowa robilam, paprykowa kiedys tez, a mieszanej nigdy, musze spróbowac na pewno jest pyszna.
domaskowa 10.06.2012 19:42
Dziękuję serdecznie :) mimo dominacji pomidorów, to w smaku naprawdę króluje papryka :)
Rafał10 10.06.2012 18:27
Piękne zdjęcie :) i smak pewnie niesamowity !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat