Zupa - krem kalafiorowy

Zupa - krem kalafiorowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • ziemniak

    2 szt
  • seler

    1/4
  • por (biała część)

  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • tarty ser

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, selera obieramy, pora kroimy. Warzywa dodajemy do bulionu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy do garnka z zupą. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera, aż powstanie gęsty krem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Po przelaniu do miseczek wierzch zupy posypujemy startym serem oraz grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

10.07.2014 17:53
Uwielbiam kremowe zupki :)

Jagódka77

09.07.2014 19:46
ciekawy pomysł

Kejti

11.03.2014 15:58
Smaczna zupka :-)

Kuchenka

10.03.2014 20:01
apetycznie :)

Tahitha

10.03.2014 19:11
ciekawa :)

Lidzia

10.03.2014 18:58
Taką lubię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat