Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem dyniowo-łososiowa z mozzarellą i serem kozim
PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię i ziemniaki kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy cebulę, ziele angielskie, kostkę bulionu warzywnego Kucharek, pieprz czarny, imbir w proszku oraz szafran i gotujemy 40 minut.
2. Po ugotowaniu miksujemy całość żeby powstał krem. Dodajemy 200 g śmietany
i ponownie miksujemy.
3. Łososia kroimy w dużą kostkę i dusimy na maśle klarowanym na patelni. Przerzucamy do garnka z dynią i podgrzewamy zupę przez 5 minut na słabym ogniu.
4. Wlewamy do miseczek i na wierzchu każdej porcji kładziemy delikatnie kilka mini kulek mozzarelli, które pod wpływem ciepła lekko się rozpuszczą i kilka pokrojonych w kostkę kawałków sera koziego podpuszczkowego. Przed podaniem skrapiamy lekko cytryną.