Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zupa krem dyniowo-łososiowa z mozzarellą i serem kozim

5.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczna i zdrowa zupa krem z dodatkiem sera mozzarella i serka koziego. Idealna na rodzinny obiad jak i na lunch do pracy. Do takiego jesiennego kremu idealnym dodatkiem będzie delikatna ryba – uzyskamy wtedy pożywne a jednak lekkie i zachwycające danie.

Składniki:

dynia hokkaido
1 kilogram
łosoś filet
400 gramów
cebula
1 sztuka
ziemniaki
5 sztuk
śmietana 18%
200 gramów
masło klarowane
50 gramów
ziele angielskie
10 sztuk
Sklep Prymat
bulion warzywny Kucharek
1 kostka
mozzarella kulki
200 gramów
ser kozi
150 gramów
cytryna
1/2 sztuki
Szafran nitki Prymat
0,1 g
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
imbir
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem dyniowo-łososiowa z mozzarellą i serem kozim

PRZYGOTOWANIE:

1. Dynię i ziemniaki kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy cebulę, ziele angielskie, kostkę bulionu warzywnego Kucharek, pieprz czarny, imbir w proszku oraz szafran i gotujemy 40 minut.

2. Po ugotowaniu miksujemy całość żeby powstał krem. Dodajemy 200 g śmietany
i ponownie miksujemy.

3. Łososia kroimy w dużą kostkę i dusimy na maśle klarowanym na patelni. Przerzucamy do garnka z dynią i podgrzewamy zupę przez 5 minut na słabym ogniu.

4. Wlewamy do miseczek i na wierzchu każdej porcji kładziemy delikatnie kilka mini kulek mozzarelli, które pod wpływem ciepła lekko się rozpuszczą i kilka pokrojonych w kostkę kawałków sera koziego podpuszczkowego. Przed podaniem skrapiamy lekko cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak