Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem dyniowo-łososiowa z mozzarellą i serem kozim

4.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczna i zdrowa zupa krem z dodatkiem sera mozzarella i serka koziego. Idealna na rodzinny obiad jak i na lunch do pracy. Do takiego jesiennego kremu idealnym dodatkiem będzie delikatna ryba – uzyskamy wtedy pożywne a jednak lekkie i zachwycające danie.

Składniki:

dynia hokkaido 1 kilogram
łosoś filet 400 gramów
cebula 1 sztuka
ziemniaki 5 sztuk
śmietana 18% 200 gramów
masło klarowane 50 gramów
ziele angielskie 10 sztuk
bulion warzywny Kucharek 1 kostka
mozzarella kulki 200 gramów
ser kozi 150 gramów
cytryna 1/2 sztuki
Szafran nitki Prymat 0,1 g
sól do smaku
pieprz do smaku
imbir do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem dyniowo-łososiowa z mozzarellą i serem kozim

PRZYGOTOWANIE:

1. Dynię i ziemniaki kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy cebulę, ziele angielskie, kostkę bulionu warzywnego Kucharek, pieprz czarny, imbir w proszku oraz szafran i gotujemy 40 minut.

2. Po ugotowaniu miksujemy całość żeby powstał krem. Dodajemy 200 g śmietany
i ponownie miksujemy.

3. Łososia kroimy w dużą kostkę i dusimy na maśle klarowanym na patelni. Przerzucamy do garnka z dynią i podgrzewamy zupę przez 5 minut na słabym ogniu.

4. Wlewamy do miseczek i na wierzchu każdej porcji kładziemy delikatnie kilka mini kulek mozzarelli, które pod wpływem ciepła lekko się rozpuszczą i kilka pokrojonych w kostkę kawałków sera koziego podpuszczkowego. Przed podaniem skrapiamy lekko cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak