zupa kalafiorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    60 dag
  • włoszczyzna

    30 dag
  • woda

    2 litry
  • mleko

    1/4 litra
  • tłuszcz

    2 dag
  • mąka

    4 dag
  • żółtka surowe

    2 sztuki
  • koper świeży posiekany

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa należy umyć- oczyścić- opłukać- zalać wrzącą wodą-dodać tłuszcz- osolić- ugotować wywar.
Kalafiorr obrać z zielonych liści, nstępnie opłukać i podzielić na małe \' różyczki\' . Wywar należy przecedzić , włożyć kalafior i ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 litra zimnego mleka. Zagotować. Następnie połączyć z żółtkami rozmaconymi z mlekiem, osolić i dodać posiekany koperek.

Zamiast mąki i mleka zupę można podprawiać zasmażką lub śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
TEtalicha 20.06.2013 22:01
uwielbiam zupki
Laila2786 09.02.2013 13:47
uwielbiam
Ela15 01.08.2012 20:03
pyszna
kasiek 26.07.2012 21:21
uwielbiam
kate.500 15.03.2012 07:43
uwielbiam zupki
Lidia6 25.10.2011 10:07
moja ulubiona zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat