Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z jarmużem

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
3 szt
kalafior
200 g
jarmuż
100 g
fasolka szparagowa
100 g
marchew
2 szt
seler naciowy
2 łodygi
śmietana
3-4 łyżki
masło
50 g
koper świeży posiekany
3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z jarmużem

Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy w oddzielnym garnku do miękkości, następnie odcedzamy i wkładamy go do bardzo zimnej wody, dzięki temu jarmuż zachowa swój piękny zielony kolor. Jarmuż ponownie odcedzamy, kroimy na mniejsze części i gdy warzywa w zupie będą już miękkie to dodajemy do garnka. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i z powrotem przelewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i w miarę potrzeb przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak