Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jakby gulaszowa Pyzy
1 duża marchewka
kawałek selera korzeniowego
kawałek pora, ok. 8 cm
1 duża cebula
5-6 ziemniaków
puszka 400g pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 papryczka piri-piri z zalewy
1 łyżka mąki pszennej
2 czubate łyżki masła klarowanego
do smaku: sól, cukier
sposób przygotowania: żeberko opłukałam, podzieliłam na 2 części, obsmażyłam na mocno rozgrzanej suchej patelni żeby się zrumieniło, przełożyłam do garnka i zalałam wrzącą wodą tyle żeby było przykryte. Gotowałam na małym ogniu ok.1,5 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych aż mięso było miękkie, wyjęłam i odłożyłam żeby przestygło a wywar przecedziłam. Warzywa oczyściłam, obrałam, opłukałam. Ziemniaki pokroiłam w dużą kostkę, resztę drobniej. Do wywaru wrzuciłam ziemniaki, gotowałam 5 min.. Resztę warzyw surowych podsmażyłam na 1 łyżce masła, na patelni, aż zaczęły się rumienić. Dodałam posiekany czosnek, lubczyk, kminek, posiekaną piri i słodką paprykę oraz mąkę - wymieszałam dokładnie chwilę razem smażąc i przełożyłam do podgotowanych ziemniaków, gotowałam razem kilka minut. W międzyczasie obrałam mięso od kości, pokroiłam w dużą kostkę i zrumieniłam na patelni z rozgrzaną resztą masła, przełożyłam do zupy. Dodałam też posiekane pomidory razem z zalewą i gotowałam jeszcze 15 min.. Doprawiłam do smaku solą oraz odrobiną cukru.
Zupa powinna odpocząć ok. 30 min. żeby smaki dobrze się przegryzły.