Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa z wieprzowiny
Mięso umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce smalcu. Włoszczyznę zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać podsmażone mięso, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie.
Gotować na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do garnka. Gotować około 10-15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 10 minut. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Dodać do zupy pomidory razem z zalewą, paprykę, przecier pomidorowy,czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i papryką chili. Całość gotować jeszcze 10-15 minut.
Posypać zieloną pietruszką, podawać z chlebem.