Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli.

Składniki:

Zupa:

smalec 1 łyżka
cebula 2 sztuki
szynka wieprzowa 500 gramów
marchew 2 sztuki
pieczarki 200 gramów
papryka pomarańczowa 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ziemniak 4 sztuki
ząbki czosnku 5 sztuk
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Zasmażka:

smalec 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa

Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki), pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy.
Dodajmy gorący bulion, gotujemy 5 min, wlewamy pomidory i passatę. Wrzucamy pokrojone w paski papryki. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy mąkę, mieszamy z chochelką zupy, dodajemy do całości, dokładnie ze sobą łączymy, zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak