Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • smalec

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • szynka wieprzowa

    500 gramów
  • marchew

    2 sztuki
  • pieczarki

    200 gramów
  • papryka pomarańczowa

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ziemniak

    4 sztuki
  • ząbki czosnku

    5 sztuk
  • Kminek mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka

Zasmażka:

  • smalec

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki), pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy.
Dodajmy gorący bulion, gotujemy 5 min, wlewamy pomidory i passatę. Wrzucamy pokrojone w paski papryki. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy mąkę, mieszamy z chochelką zupy, dodajemy do całości, dokładnie ze sobą łączymy, zagotowujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat