Zupa grzybowa z fasolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    10 dkg
  • rosół

    4 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • grzyby suszone

    3-4 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc. Grzyby również umyć i namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Fasolę i grzyby odcedzić, grzyby pokroić w paski. Grzyby i fasolę zalać rosołem, gotować ok. 1 godziny. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Zasmażkę wlać do zupy, zagotować, przyprawić do smaku pieprzem i solą, jajka obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki. Zupę podawać z jajkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona51 18.12.2011 10:44
extra
RenataZ-et 22.11.2011 16:05
rewelacja
aleksa123 17.09.2011 20:01
w sam raz na chłodne dni
plocia 10.11.2010 19:34
Pyszna zupka musi być

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat