Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa na białym winie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 0,75 litra
białe wino 0,25 litra
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
kwiat muszkatu 0,5 łyżeczki
gęsta śmietana 0,25 szklanki
oregano 0,25 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
makaron wstążki 100 g
estragon 1 łyżeczka
podgrzybki 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa na białym winie

1. W garnku, na rozgrzanym maśle przez 3 minuty podsmażamy lekko rozmrożone i pokrojone w plasterki grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon i oregano i całość smażmy dalsze 3 minuty. Dodajemy mąkę i wino. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 minut tak by alkohol z wina odparował.
2. Do zimnego wywaru z warzyw dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do grzybów. Doprawiamy kwiatem muszkatu i solą, gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 17.09.2013 08:45
zaczął się sezon na grzyby, z pewnością część podgrzybków przeznaczę na taką zupę , bo wygląda bardzo smakowicie
alexxxanderka 16.10.2012 08:03
często dodaje wino do potraw, jednak jeszcze nigdy nie spróbowałam tego patentu w zupie :) zainspirowałeś mnie!
restauracjadomowa 10.10.2012 21:35
bardzo lubię winną nutkę w różnych potrawach, ono nadaje niepowtarzalnego charakteru. Super:)
Anna169Hosz 06.10.2012 11:35
Ciekawa zupa, grzybowej z winem nie jadłam.
ben-ka 05.10.2012 11:47
grzybowa z makaronem,taką uwielbiam a to wino...muszę sprawdzić jak smakuje:)
Megi 29.09.2012 08:01
pycha
Izabela/bella81 18.09.2012 09:12
świetna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak