Zupa groszkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg mrożonego, zielonego groszku

    20
  • cebulka

    2
  • ząbki czosnku

    2
  • łyżki posiekanej świeżej mięty

    2
  • łyżka masła

    1
  • szkl. rosołu (może być wywar z samych warzyw)

    1,5-2
  • łyżki słodkiej śmietanki (niekoniecznie) % dowolny

    2-4
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ja zużyłam resztę rosołu drobiowo-wołowego, ale można dodać wywar jarzynowy, ew. bulion drobiowy z kostki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać groszek, nie trzeba go wcześniej rozmrażać. Smażyć ok. 5 min. aż groszek nieco odtaje. Następnie wlać rosół i gotować 10-15 min. aż groszek zmięknie. Doprawić solą, białym pieprzem, zdjąć z ognia, dodać miętę i całość zmiksować. Jeśli dla kogoś zupa będzie zbyt gęsta to można rozrzedzić ją bulionem. Można dodać niewielką ilość śmietanki - ja \"nakapałam\" serducho :-). Podawać z grzankami z ciemnego chleba.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 28.10.2012 11:15
i bardzo fajnie smakuje :)
Megi 28.10.2012 09:26
lubie to:)
Magula 14.06.2012 12:17
pięknie podana
agnieszka214 25.05.2012 08:09
pieknei sie prezentuje
SylwiaMagdaSabin 01.03.2012 09:24
wygląda bardzo fajnie
Miki 05.02.2012 13:36
wow
BernadettaP 29.09.2011 08:34
Wspaniale wygląda :-)
Sarenka 12.09.2011 08:32
Baardzo lubie zupe z groszku, jednak zawsze wybieram groszek suszony
FAFIK 10.04.2011 12:20
Pyszny przepis
jolaxa1 31.01.2011 22:33
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat