Zupa grochowa po staropolsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonki

    1,2 kg
  • bagietka

    1
  • masło

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cebula

    1
  • seler nać

    kilka sztuk
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    kilka sztuk
  • groch

    200 łuskany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Połówki grochu zalewam zimną wodą. Moczę kilka godzin.
Krok 2 - Zupa grochowa po staropolsku foto
W drugim garnku golonkę wieprzową zalewam również zimną wodą.
Krok 3 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Z dodatkiem cebuli, lubczyku i natki selera gotuję ją do miękkości w lekko osolonej wodzie (w szybkowarze 15 minut, w zwykłym garnku około 2 godzin).
Krok 4 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Z ugotowanej zdejmuję skórę i tłuste części. Mięso kroję w kostkę średniej wielkości.
Krok 5 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Gdy groch namoknie rozpoczynam gotowanie.
Krok 6 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Gotuję kilkadziesiąt minut, aż groch będzie się lekko rozpadał.
Krok 7 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Następnie ugotowany groch miksuję na puree.
Krok 8 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Gotowy krem grochowy rozprowadzam wywarem mięsnym z golonki. Na średnim ogniu zagotowuję.
Krok 9 - Zupa grochowa po staropolsku foto
W międzyczasie na łyżce masła podsmażam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką lekko zagęszczam zupę.
Krok 10 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Dodaję kawałki golonki, majeranek i zagotowuję.
Krok 11 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Na pozostałych trzech łyżkach masła rumienię bagietkę pokrojoną w kostkę.
Krok 12 - Zupa grochowa po staropolsku foto
Tak przyrządzane grzanki dodaję do zupy. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 13.02.2013 06:55
zupa na prawdę smaczna tylko groch jak dla mnie nie za bardzo , jakoś nie przepadam za łuskanym
hahanka 27.08.2012 20:06
ciekawe
Rafał10 27.08.2012 08:53
ooooj ale dawno nie jadłam, muszę koniecznie zrobić w najbliższym czasie :)
aginaa 22.08.2012 21:06
mmm pyszna
pacpaw 22.08.2012 20:23
oczywiście zapraszam!
Anna169Hosz 22.08.2012 17:19
Smaczna i sycąca- rewelacja.
caralajna 22.08.2012 08:47
wieki nie jadłam grochowej, już czuję aromat...
Agnieszka_B 21.08.2012 20:57
Chętnie wprosiłabym się na dobrą grochową ...
Zdzisław 21.08.2012 10:31
dla mnie grochówka to jedna z częstych zup...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat