Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem
Przygotowanie skwarków:
Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Przygotowanie zupy:
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy surowy, wędzony boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy fasolkę, zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 10 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Gotujemy aż fasolka i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowanie wyławiamy kilka łyżek (3-4) fasolki, przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy odrobinę wywaru. Miksujemy na jednolity krem. Powstały krem wlewamy do zupy – dzięki temu zupa będzie gęściejsza.
Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!