Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa fasolowa na żeberkach

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola biała
1 szkl drobna
żeberka wieprzowe
25-30 dag
boczek wędzony
10 dag
kiełbasa śląska
20-25 dag
ziemniaki
2 szt
marchew
1 szt
pietruszka
1 szt
por
1 średni
cebula
1/2 szt
czosnek
1 ząbek
smalec
2 łyżki
mąka pszenna
1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
7-8 szt
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
sos sojowy
do smaku
natka pietruszki
posiekana

Porada

Zupa fasolowa ugotowana na wieprzowych żeberkach jest bardzo smaczna i sycąca. Najlepiej smakuje jesienną lub zimową porą.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa na żeberkach

Kroki postępowania

1
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą, dodać umyte żeberka, odrobinę soli, liście laurowe, angielskie ziele, gotować.
Krok 1 - Zupa fasolowa na żeberkach foto
2
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Po 30 minutach gotowania do fasoli wsypać pokrojone warzywa i gotować przez 10-15 minut.
Krok 2 - Zupa fasolowa na żeberkach foto
3
Kiełbasę bez osłonki i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni razem z pokrojonym w krążki porem, posiekaną cebulą i czosnkiem.
Krok 3 - Zupa fasolowa na żeberkach foto
4
Wędlinę z porem dodać do zupy, wsypać roztarty majeranek, gotować do miękkości warzyw i fasoli.
Krok 4 - Zupa fasolowa na żeberkach foto
5
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować.

Z żeberek usunąć kości, mięso podzielić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.

Doprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Zupa fasolowa na żeberkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 17.01.2017 20:26
Dobra na żebrakach, ale też świński ogon jest dobry.
Margo1 04.01.2017 20:48
Moja ulubiona zupka, też robię na żeberkach
Futka 31.12.2016 17:30
Przepyszna i pożywna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak