Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielona fasolka szparago cięta

    2 szklanki
  • kasza kukurydziana

    1 szklanka
  • rosół gorący

    1,25 l
  • natka piertuszki posiekana

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • śmietana

    1/3 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek duży
  • cukinia

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (połowę ugotowanej kaszy możemy pokroić w kostkę). Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem. Fasolkę wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 5 minut (aż fasolka będzie miękka). Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 02.12.2015 17:28
apetyczna zupka
czekoladka_m 04.09.2012 19:20
mniam, samo zdrowie:)
emeslive 29.08.2012 10:19
Śliczne zdjęcie, takie "soczyste" i apetyczne. Naprawdę zachęca do zrobienia tej zupy. Super!
olkaaa 23.08.2012 09:19
jeszcze takiej nie jadłam
elaa 22.08.2012 15:50
wygląda pysznie
Agata B 17.08.2012 20:00
polecam - zupka jest naprawdę pyszna:)))
gosia1988 17.08.2012 19:53
muszę jutro zrobić na obiad, mam akurat dużą cukinię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat