Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula biała

    800 gram
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • wino białe wytrawne

    130 ml
  • bulion wołowy

    0,75 ml
  • bulion drobiowy

    0,75 ml
  • bagietka

    12 kromek
  • ser żółty

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Krok 2 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
Czosnek ścieramy na drobnej tarce, dodajemy cukier oraz tymianek
Krok 3 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
W garnuszku podgrzewamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy całość na małym ogniu (czas to podstawa przy zupie cebulowej - cierpliwości :) ). Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, cukier oraz tymianek i nadal smażymy na małym ogniu. Często mieszamy. Smażymy w tym kroku całość około 30 minut.
Krok 4 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
Gdy cebulka będzie już miękka i delikatnie zacznie się karmelizować pokazując swój brązowy kolor dodajemy mąkę i smażymy na większym ogniu stale mieszając. Pilnujemy aby się nie przypaliło, w razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy z oliwek lub masła. Całość powinna zbrązowieć.
Krok 5 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
Dodajemy wino i dusimy cebulkę aż wino odparuje.
Krok 6 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
Po odparowaniu wina całość zalewamy bulionem wołowym i drobiowym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Warto gotować na wolnym ogniu gdyż nie zrobi nam się wtedy piana i nie będzie trzeba jej zbierać.

Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą.

Z bagietki robimy grzanki, wierzch obsypujemy startym żółtym serem (lub darujemy sobie ser jeśli liczymy kalorie ;) ). Można delikatnie podgrzać w mikrofali aby ser się roztopił.

Polecam zamianę tradycyjnej bagietki na bułeczki czosnkowe :)

SMACZNEGO :)

Bulion warto zrobić samemu jednak jest też wersja dla tych bardziej leniwych (2 kostki wołowe, 1 kostka drobiowa i 1,5l wrzątku).
Poison1988
Oryginalny przepis zupy francuskiej głosi, że po nalaniu do miseczek żaroodpornych zupy, na wierzch kładziemy grzanki, całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku aż ser się delikatnie przypiecze. Ja jednak robię ją po swojemu ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 16.10.2015 19:44
na pewno wspaniale smakuje
romanrafal 17.08.2014 07:32
pyszna zupka
Zdzisław 05.08.2014 09:10
dla mnie smaczna zupa na obiad
Renata9 03.08.2014 17:55
bardzo smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat