Zupa bułgarska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina bez kości

    20 dkg
  • ryż

    10 dkg
  • zielona pietruszka

    do smaku
  • jaja

    3 szt
  • masło

    5 dkg
  • mąka

    5 dkg
  • jogurt

    1 l
  • woda

    1 l
  • cebula

    10 dkg
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować, ugotowaną wołowinę zmielić przez maszynkę, cebulę i zieloną pietruszkę posiekać. Połowę ryżu wymieszać z mięsem,połową cebuli i pietruszki,białkami jaj,solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformować małe kluseczki i obtoczyć je w mące. Wodę zagotować z resztą cebuli i pietruszki,wrzucić do niej kluseczki i gotować ok.półgodziny. Dodać resztę ryżu i całość gotować jeszcze 10minut. Jogurt zmieszać z resztą mąki, ogrzać wrzącym wywarem i wlać do zupy po czym zagotować,doprawić solą,pieprzem i zaciągnąć roztrzepanymi żółtkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
LuKaSz4761 22.01.2012 07:32
super
KasiaK90 11.07.2011 12:35
napewno smaczna
ewelina63 26.05.2011 10:41
ciekawa zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat