Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa botwinkowa z ricottą

5.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
2 pęczki
młoda marchewka
2 średnia
pietruszka
1 szt
młode buraczki czerwone
3 średnie
ricotta
10 dag
smietana 18%
100 ml
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 ziaren
Sklep Prymat
ocet winny
2 łyżka
koperek
1 duży pęczek
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
sok z cytryny
mąka pszenna
1 łyżka
wywar z kurczaka
100 (esencjonalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa botwinkowa z ricottą

Kroki postępowania

1
Marchew i pietruszkę obieramy ze skórki, dokładnie płuczemy. Pół pietruszki kroimy na ćwiartki, a z pozostałej oraz z obu marchewek wycinamy kwiatuszki.
Krok 1 - Zupa botwinkowa z ricottą foto
2
Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Zalewamy wodą- powinna ona sięgać około 1 cm ponad powierzchnię buraczków. Gotujemy 20 minut, przecedzamy.
Krok 2 - Zupa botwinkowa z ricottą foto
3
Marchewkę i pietruszkę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 10 minut.
Krok 3 - Zupa botwinkowa z ricottą foto
4
Po tym czasie dodajemy opłukaną i drobno posiekaną botwinkę oraz wodę z gotowania buraczków i bulion drobiowy. Gotujemy kolejne 5 minut, wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie i większe kawałki pietruszki. Mąkę rozprowadzamy w 50 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę i ricottę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotujących się warzyw.
Krok 4 - Zupa botwinkowa z ricottą foto
5
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz octem winnym (ja lubię zupę dosyć kwaśną i dlatego dałam sok z całej dużej cytryny). Gdy zupa się zagotuje, wyłączamy ogień i dodajemy umyty i drobno posiekany koperek. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo i pokrojonym na ósemki jajkiem.
Krok 5 - Zupa botwinkowa z ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 25.05.2012 06:42
Pacpaw, to taki nożyk z dziurkami do dekoracji warzyw. Kupisz go w każdym średnim sklepie z kuchennymi sprzętami.
pacpaw 24.05.2012 21:29
są jakieś specjalne noże do takiego fantazyjnego krojenia warzyw?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak