zupa borowikowo pieczarkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    10 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • masło klarowane

    2-3 lyzki
  • bulion drobiowy

    2 litry
  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka pszenna

  • śmietana 18 proc

    100 g
  • Makaron kolanka

  • borowiki

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojone borowiki ugotować w posolonej wodzie. uzyłam tylko 2 sztuk bo były naprawdę duże, obydwa ważyły prawie pół kilo. Pieczarki pokroić i dodać do smażącej się na sklarowanym maśle pokrojonej drobno cebuli razem z rozdrobnionym czosnkiem. Dodac nasze ugotowane borowiki, smazyc dalej razem. Zdjąć z gazu, przełożyć do garnka i zalać bulionem, dodać przyprawy, a po kilku minutach także zahartowaną śmietanę, zagotować dolać mąke pszenną rozrobioną z wodą. Po zdjęciu z palnika do garnka wrzucić posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz makaron, który trzeba ugotować osobno, al dente. Wymieszać i podawac.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa 30.09.2013 05:57
Zupka na czasie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat