Zupa borowikowa z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1,5 łyżki
  • marchewka

    2
  • pietruszka z natką

  • seler

    1/4
  • por (biała część)

    1
  • cebule

    2
  • pieprz

  • mąka

    1/2 szklanki
  • jajko

  • sól

  • borowiki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalać 2 l wody, dodać łyżkę masła i gotować pół godziny. Dołożyć obraną włoszczyznę, cebule, pieprz. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Wywar przecedzić, grzyby pokroić - kapelusze w paski, a nóżki posiekać. Z mąki, reszty masła, jajka, soli o 5 łyżek wody zagnieść ciasto, dodać posiekane nóżki i ponownie zagnieść. Rozwałkować, zwinąć jak naleśnik, pokroić w paski. Wrzucić na osolony wrzątek, ugotować, odcedzić. Wywar ponownie zagotować, wymieszać z pokrojowymi kapeluszami, przyprawić solą i pieprzem. Makaron zalać gorącą zupą, posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 26.11.2011 09:44
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat