Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa bacy

5.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew
200 g
pietruszka
200 g
seler
200 g
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
masło
20 g
woda
1,5 litra
bryndza
125 g
kminek Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 kuleczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
ziemniaki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
słonina
50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bacy

1. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, kroimy na średnie kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa przez około 5 minut.
2. Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
3. Następnie do zupy dodajemy bryndzę i miksujemy całość na gładki krem.
4. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki.
5. Boczek lub słoninę kroimy w drobną kosteczkę i na patelni wytapiamy na skwarki.
6. Ugotowane ziemniaki przekładamy na talerze, zalewamy zupą i posypujemy skwarkami.

Aby zupa była bardziej elegancka można ją podać - jak na zdjęciu - z mini plackami ziemniaczanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 28.05.2017 09:22
zupa wygląda pysznie
Grazyna0211 28.01.2017 11:17
świetna zupa
edytazaw89@wp 28.12.2016 02:24
Wygląda pysznie
ben-ka 13.11.2016 08:20
Taką zupę bym zjadła :)
Pietruszka 13.09.2012 18:26
Ta zupa wygląda bajecznie. Super
KasiaK90 08.05.2012 09:21
też bym chętnie zjadła
czekoladka_m 06.05.2012 12:37
Bacą nie jestem, ale zupkę bym zjadła z wilekim apetytem:)
Dorian 25.04.2012 07:37
pycha
Paulina33 31.03.2012 12:36
uwielbiam zupy :)
Monika111 20.03.2012 16:04
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak