Zupa bacy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    200 g
  • pietruszka

    200 g
  • seler

    200 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    20 g
  • woda

    1,5 litra
  • bryndza

    125 g
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    3 kuleczki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • ziemniaki

  • pieprz czarny grubo mielony

    1/2 łyżeczki
  • słonina

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, kroimy na średnie kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa przez około 5 minut.
2. Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
3. Następnie do zupy dodajemy bryndzę i miksujemy całość na gładki krem.
4. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki.
5. Boczek lub słoninę kroimy w drobną kosteczkę i na patelni wytapiamy na skwarki.
6. Ugotowane ziemniaki przekładamy na talerze, zalewamy zupą i posypujemy skwarkami.

Aby zupa była bardziej elegancka można ją podać - jak na zdjęciu - z mini plackami ziemniaczanymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 28.05.2017 09:22
zupa wygląda pysznie
Grazyna0211 28.01.2017 11:17
świetna zupa
[email protected] 28.12.2016 02:24
Wygląda pysznie
ben-ka 13.11.2016 08:20
Taką zupę bym zjadła :)
Pietruszka 13.09.2012 18:26
Ta zupa wygląda bajecznie. Super
KasiaK90 08.05.2012 09:21
też bym chętnie zjadła
czekoladka_m 06.05.2012 12:37
Bacą nie jestem, ale zupkę bym zjadła z wilekim apetytem:)
Dorian 25.04.2012 07:37
pycha
Paulina33 31.03.2012 12:36
uwielbiam zupy :)
Monika111 20.03.2012 16:04
Fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat