Zup kurkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • cebula

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • woda

    2 litry
  • masło

    2 łyzki
  • kurki

    25 dag
  • sól i pieprz

    do smaku
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    kilka łyzeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy około 10 minut na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Do cebuli dodajemy ziemniaki i kurki i smażymy kolejne 10 minut. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach wlewamy wodę dodajemy podsmażone ziemniaki z kurkami. Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki. Mąkę mieszamy ze śmietaną dolewamy 4 łyżki wody i 4 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy zupę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat