zrazy ziołowo-czosnkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    60 dag
  • zioła

    łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • śmietana

    25 ml
  • sól

    do smaku
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w poprzek włókien na płaty, zbić tłuczkiem. Posiekane zioła wymieszać z dodatkiem posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki ostrej papryki. Przygotowaną mieszaninę rozsmarować równomiernie na powierzchni miźsa. Zwinąę w ścisłe rulony i lekko opiec na patelni do smażenia bez tłuszczu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić, ogrzewać na patelni mieszając. Gdy zmięknie, przełożyć razem z mięsem do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, udusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sos sojowy i śmietankę i dusić jeszcze kilka minut Ewentualnie przyprawić sos solą i papryką. Wyłożyć potrawę na ogrzaną salaterkę, posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
janek64 03.06.2012 12:04
Lubię zrazy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat