Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy ziołowo-czosnkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 60 dag
zioła łyżeczka
czosnek 4 ząbki
cebula 2 sztuki
śmietana 25 ml
sól do smaku
sos sojowy 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy ziołowo-czosnkowe

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w poprzek włókien na płaty, zbić tłuczkiem. Posiekane zioła wymieszać z dodatkiem posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki ostrej papryki. Przygotowaną mieszaninę rozsmarować równomiernie na powierzchni miźsa. Zwinąę w ścisłe rulony i lekko opiec na patelni do smażenia bez tłuszczu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić, ogrzewać na patelni mieszając. Gdy zmięknie, przełożyć razem z mięsem do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, udusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sos sojowy i śmietankę i dusić jeszcze kilka minut Ewentualnie przyprawić sos solą i papryką. Wyłożyć potrawę na ogrzaną salaterkę, posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 03.06.2012 12:04
Lubię zrazy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak