Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną
Mięso myjemy kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek, cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin.
Przygotowanie sosu z kurek:
W międzyczasie przygotowujemy sos z kurek. Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły posypujemy natką pietruszki.
Ja zrazy chciałam przygotować z sosem z kurek, ale równie dobrze można podać je z sosem, który powstał w trakcie duszenia mięsa. Wystarczy powstały sos zagęścić łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
Przygotowanie kaszy gryczanej:
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).
Zrazy polewamy sosem i podajemy z kaszą.