Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną

Zrazy z szynki w boczku z sosem z kurek i kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zrazy 4 sztuki

  • szynka wieprzowa

    4 plastry
  • ogórki kiszone

    4 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    150 g
  • boczek wędzony

    16 plasterków
  • musztarda sarepska

    4 łyżki
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2-3 sztuki
  • tłuszcz do smażenia

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • grzyby suszone

    2 łyżki
  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • woda

    2 szklanki

Składniki na sos kurkowy

  • kurki

    250 g
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    1-2 sztuki
  • śmietana 30%

    200 ml
  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie zrazów:

Mięso myjemy kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek, cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin.

Przygotowanie sosu z kurek:

W międzyczasie przygotowujemy sos z kurek. Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły posypujemy natką pietruszki.

Ja zrazy chciałam przygotować z sosem z kurek, ale równie dobrze można podać je z sosem, który powstał w trakcie duszenia mięsa. Wystarczy powstały sos zagęścić łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

Przygotowanie kaszy gryczanej:
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).

Zrazy polewamy sosem i podajemy z kaszą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

07.07.2015 00:53
smakowita propozycja

kloruś

05.12.2014 21:40
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)

mysza75

04.12.2014 13:28
ale pyszne mięsko palce lizać

Wiktoria29

04.12.2014 09:44
świetne danie

Kuchnia Marty

04.12.2014 08:14
Dziękuję :) Zrazy zawsze był w moim rodzinnym domu :)

Ali

04.12.2014 07:36
Wygląda smacznie, zjadłbym ;)

VioletoweKucharzenie

04.12.2014 07:12
piękne i smaczne

Krzysztof15

04.12.2014 06:20
bardzo lubie

Wafelek2601

03.12.2014 22:41
Pysznie wyglądają

IKrakowianka

03.12.2014 22:22
bardzo fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat