Zrazy z sarniny

Zrazy z sarniny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso

    75 dag/ z sarniny
  • słonina wędzona

    5-10 dag
  • oliwa

    4-5 łyżek
  • mąka

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • grzanki

    z bułki
  • przyprawy

    1 kieliszek/madera
  • sos worcestershire

    1 łyżeczka
  • wywar warzywny

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kapusta czerwona

    1/2 główki
  • fasolka szparagowa

    20 dag
  • wino czerwone

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zrazy z sarniny foto
Wykonanie kapusty:
Kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć przez kilka minut, osączyć, wlać wino, dodać pokrojoną na pół fasolkę, lekko posolić i dusić do miękkości w razie potrzeby dolać wody.
Wykonanie:
Mięso dokładnie oczyścić z błon i powięzi, wypłukać, osuszyć i ułożyć na desce do krojenia.
Krok 2 - Zrazy z sarniny foto
Następnie naszpikować paskami słoniny.
Krok 3 - Zrazy z sarniny foto
Pokroić w plastry i zbić je tłuczkiem po czym oprószyć z obu stron mąką.
Krok 4 - Zrazy z sarniny foto
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć z obu stron przygotowane mięso. Zalać wywarem, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać sos i maderę w razie potrzeby doprawić. Mięso układać na gorących grzankach, lekko polać sosem.
Krok 5 - Zrazy z sarniny foto
Obłożyć kapustą i ozdobić strąkami papryki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia123410

12.06.2017 09:53
same pyszności

KORAL

10.06.2017 19:21
Patrz świnkę i krówkę jem, a sarenki szkoda..... :) Ale pewnie pyszna.

Aleksandra/Olcia

10.06.2017 13:27
uwielbiam sarninę,dawno jej nie jadłam

w mojej kuchni

10.06.2017 00:06
pyszne danie obiadowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat