Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z porem i jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 75 dag
por 1/2
jabłko 1
sól
pieprz
szynka parmeńska
musztarda dijon
przyprawa do potraw Kucharek
masło 1 łyżka
bulion 1/2 l
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z porem i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy na płaty, lekko rozbijamy jak na schabowe. Oprószamy przyprawą uniwersalną i pierzem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Smarujemy musztardą.
Krok 1 - Zrazy z porem i jabłkiem foto
2
Na każdym kotlecie układamy po plastrze szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej.
Krok 2 - Zrazy z porem i jabłkiem foto
3
Pora myjemy, kroimy i dusimy na łyżce masła. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na kotletach.Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
Krok 3 - Zrazy z porem i jabłkiem foto
4
Obsmażamy roladki na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Wyciągamy, mąkę rozrabiamy z wodą i zaciągamy sos. Doprawiamy. Polewamy roladki sosem. Podajemy z kaszą i buraczkami.
Krok 4 - Zrazy z porem i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 02.05.2015 08:50
pyszne mięsko
R'n'G Kitchen 09.03.2015 20:56
Przepyszne
irenka 09.03.2015 19:34
ciekawy przepis,na pewno pyszne mięsko
wwwiolka 09.03.2015 18:47
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak