zrazy z indyka na porach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    70dag
  • pory

    4
  • boczek wędzony

    4plastry
  • cebulki dymki

    3
  • natka pietruszki

    3łyżki
  • żółtko jaja

  • musztarda

    1łyżka
  • gałka muszkatołowa

    szczypta
  • sok z cytryny

    1łyżeczka
  • bulion

    220ml
  • śmietana

    1szkl
  • masło

    2łyżki
  • mąka

    1łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opłukane,osuszone mięso pokroić na cztery płaty,lekko rozbić,skropić sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem,przykryć i na 30min włożyć do lodówki.Natkę pietruszki i cebulki posiekać.Płaty mięsa posmarować musztardą,posypać mieszaniną natki i cebulki,przykryć plasterkiem boczku,zwinąć,owiązać nitką,oprószyć mąką.Białe części porów przeciąć wzdłuż na pół i wyłożyć nimi wysmarowany masłem żaroodporny półmisek.Na porach ułożyć zrazy,skropić bulionem doprawionym gałką muszkatołową i pieprzem.Na każdym zrazie ułożyć plasterek masła,wstawić do gorącego (190stopniC) piekarnika i piec ok 1godz.Śmietanę rozkłócić z żółtkiem,solą i pieprzem,polać zrazy i zapiekać ok.10min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat