Cebulę oczyścić, połowę posiekać, resztę pokroić na kawałki. Ogórki pokroić w słupki. Mięso wyrobić z papryką, siekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Bekon pokroić w paski. Pomidory umyć; 15 dkg pokroić w cząstki, resztę na kawałki. Kotlety umyć, osuszyć, rozbić, doprawić, posmarować masą mięsną. Wyłożyć ogórki, plastry cebuli, bekon i cząstki pomidorów, zwinąć i spiąć. Obsmażyć na oleju, dodać kawałki cebuli, poddusić. Wlać bulion, dusić ok. 90 minut. Zrazy wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Sos wymieszać ze śmietaną, zagotować. DOdać resztę pomidorów i zrazy, dusić 5 minut, doprawić. Wyłożyć na półmisek, ozdobić bazylią. Podawać ze smażonymi ziemniakami.