Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • papryka czerwona

    1/3 szt.
  • szynka wędzona

    150 gram
  • cebula biała

    1 szt.
  • sól

    do smaku
  • musztarda Prymat

    kilka łyżek
  • olej roślinny

    do smażenia
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • seler naciowy

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    10 szt.
  • ogórek

    1-2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Mięso umyć, pokroić na plastry. Każdy rozbić tłuczkiem, po czym posypać solą i pieprzem oraz posmarować z jednej strony musztardą Prymat.
Krok 2 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Paprykę umyć, pokroić w nieduże paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Również pokroić ogórki i szynkę.
Krok 3 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Na każdy plaster mięsa nakładać farsz - po kilka szt. papryki, ogórka, szynki i cebuli. Po czym zwijać w ruloniki i spiąć wykałaczką. W tym czasie w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
Krok 4 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Zrazy układamy w garnku, przysmażamy, posypujemy przyprawą do wieprzowiny Prymat, potem zalewamy wodą i dusimy ok. pół godz. w razie potrzeby dolewając wody.
Krok 5 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Dodajemy grzyby suszone, zbieramy powstałe szumowiny.
Krok 6 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Po czym na patelni rozgrzewamy ponownie olej, przekładamy zrazy zdejmując z nich wykałaczki i grzyby. Przysmażamy, aż się zarumienią i zalewamy wodą - dusimy następne pół godziny.
Krok 7 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Gdy mięso będzie już kruche, wyjmujemy je, a z pozostałego wywaru sporządzamy sos. Mąkę należy dokładnie rozmieszać z wodą, potem dodać do wywaru i mieszać, by nie było żadnych grudek. Na koniec posypujemy nacią selera - użyłam suszonej.
Krok 8 - Zrazy wieprzowe z musztardą Prymat w sosie grzybowym foto
Mięso polewamy sosem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 06.12.2012 19:46
sam nie wiem co jest smaczniejsze zrazy czy ten sos
eliza135 15.09.2012 20:41
smaczne
Beatris 22.02.2012 12:29
Pyszne zraziki... musztardowe.
suzana 22.02.2012 10:18
pychota
ziutula 22.02.2012 09:52
apetycznie smaczne...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat