Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wieprzowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wieprzowina 1/2 kg
bułka czerstwa 2 sztuki
jajko 1 sztuka
majeranek 2 łyżeczki
kostki rosołowe 2 sztuki
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wieprzowe

Bułkę namaczamy w mleku, gdy już zmięknie dodajemy ją do mielonego mięsa i dajemy również jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz do smaku oraz majeranek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Następnie formujemy podłużne zrazy i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy zrazy z każdej strony. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Kostki rosołowe rozpuścić w szklance gorącej wody i dodać do zasmażki mieszając podczas wlewania bulionu. Do takiego bulionu włożyć zrazy i dusić je pod przykryciem 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 28.08.2012 23:17
dobry sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak