Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zrazy po litewsku

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe od szynki
1/2 kg
bulion
1-2 szklanki
śmietana
1 łyżka
mąka
1 łyżka
sól
do smaku
Sklep Prymat
jajko ugotowane na twardo
2 sztuki
jajko
1 sztuka
gotowane marchewki
2 sztuki
przecier pomidorowy
1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
tłuszcz
1 łyżka
pieprz, sól
do smaku
Farsz:
5 sztuk
cebula
5 sztuk
ogórek kwaszony
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy po litewsku

Przygotować farsz: cebulę, marchew, ogórek drobno posiekać i obsmażyć na tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy, pieprz, sól i tartą bułkę. Gdy nadzienie ostygnie, dodać posiekane gotowane jaja oraz jajko surowe. Wszystko wymieszać. Umyte mięso pokroić na cienkie plastry, ostrożnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Plastry mięsa smarować nadzieniem, zawijać i spinać wykałaczkami, obtoczyć w mące. Obsmażyć zrazy na tłuszczu, ułożyć w rondelku, zalać rosołem i dusić. Pod koniec duszenia sos zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami, kwaszonym ogórkiem lub kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 21.03.2012 08:42
super
ilka_86 18.03.2012 21:50
apetycznie
Margo1 06.09.2010 09:21
smaczne, lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak