Przepis i sposób przygotowania na: Złociste i chrupiące placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane to klasyk w polskiej kuchni. Najlepsze są te chrupiące z zewnątrz, prosto zdjęte z patelni z dodatkiem śmietany, gulaszu czy cukru! Ważne jednak, by w środku były miękkie, ale gotowe do zjedzenia!
KROK 1. Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę z ziemniaków. Pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
KROK 2. Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany (lub jogurtu greckiego)*. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
* zapobiegnie ciemnieniu masy