Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane

5.0
(119)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące placki ziemniaczane - na zewnątrz ze skorupką oraz delikatne w środku. To idealne rozwiązanie na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.

Składniki:

SKŁADNIKI

ziemniaki 800 gramów
cebula 1 sztuka
jajko małe 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
olej rzepakowy do smażenia 30 mililitrów

Porada

Placki doprawiamy płaską łyżeczką soli i pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Złociste i chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane to klasyk w polskiej kuchni. Najlepsze są te chrupiące z zewnątrz, prosto zdjęte z patelni z dodatkiem śmietany, gulaszu czy cukru! Ważne jednak, by w środku były miękkie, ale gotowe do zjedzenia! 

KROK 1. Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę z ziemniaków. Pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.

KROK 2. Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany (lub jogurtu greckiego)*. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.

* zapobiegnie ciemnieniu masy

Chrupiące placki ziemniaczane to danie, które w niektórych domach serwowane jest co najmniej raz w tygodniu. niekiedy bywa czasochłonne w przygotowaniu, ale smak rekompensuje wszystko. Koniecznie sprawdźcie również przepis na węgierskie placki ziemniaczane z gulaszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak