Ziołowy chlebek turecki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka tortowa

    500 g
  • drożdże świeże

    40 g
  • miód

    1 łyżka
  • woda ciepła

    350 ml
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • kminek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki

Pozostałe składniki

  • oliwa

    do posmarowania
  • kminek Prymat

    do posypania
  • Rozmaryn suszony Prymat

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziołowy chlebek turecki foto
W misce wymieszać pokruszone świeże drożdże, ciepłą wodę (250 ml) i miód. Dodać 200 g mąki ponownie wymieszać, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Krok 2 - Ziołowy chlebek turecki foto
Do rozczynu z drożdży dodać resztę mąki (300g), sól, rozmaryn, kminek, oliwę z oliwek, resztę ciepłej wody (100 ml). Dokładnie wymieszać . Ciasto wyrobić rękami (ok. 15 min. lub za pomocą miksera ok.5 min.), ma być lekko klejące. Przykryć folią ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Krok 3 - Ziołowy chlebek turecki foto
Ciasto wyjąć z miski i krótko zagniatać, podzielić na 2 części. Uformować 2 kule i spłaszczyć na grubość ok. 1,5 cm, wierzch ponacinać nożem, posmarować oliwą i posypać kminkiem i rozmarynem. Ciasto przykryć i odstawić jeszcze na 15 minut.
Krok 4 - Ziołowy chlebek turecki foto
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki przez ok. 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 13.01.2017 13:30
Pyszny chlebek :) Bardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat