Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 3 łyżki
koperek 2 łyżki
margaryna 180 g
mąka pszenna 1,5 szklanki
żółtko jajek 1
ziemniaki ugotowane 2
jajko 4
grzyby suszone
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
pasztet 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym

Kroki postępowania

1
1. Rozdrabniamy 2 łyżki śmietany z 2 łyżkami siekanego kopru.

Po 30 sekundach dodajemy 1 żółtko. Dalej rozdrabniamy, aż mieszanka osiągnie zielonkawy kolor.
Krok 1 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto
2
2. W misce mieszamy 180 g margaryny z 1,5 szklanki mąki. Dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy.
Krok 2 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto
3
3. Do ciasta dodajemy zieloną mieszankę, i dalej zagniatamy, aż powstanie kulka.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok 3 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto
4
4. Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm. Wycinamy okrągłe kawałeczki i wkładamy do foremek- babeczek. Nakłuwamy widelcem ciasto.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut.
Krok 4 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto
5
5. Z części ciasta, wycinamy trójkąty, również nakłuwamy i posypujemy delikatnie solą.
Pieczemy.
Krok 5 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto
6
6. Gdy babeczki się upieką, przygotowujemy farsz.
Rozdrabniamy:
-4 ugotowane jajka;
-2 średnie ziemniaczki;
-2 łyżki stołowe suszonych, przemielonych borowików;
-1 łyżeczkę paszteciku, np. drobiowego;
-1 łyżkę musztardy delikatesowej;
-2 pokruszone upieczone ciasteczka trójkąciki;
-1 łyżeczkę śmietany;
- sól, pieprz, paprykę słodką (do smaku).
- odrobina zieleniny np. pietruszki
Z tego ma powstać jednolita masa.
Krok 6 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto
7
7. Przygotowaną masą napełniamy babeczki. Najlepiej robić to małą łyżeczką, maczaną w wodzie, dzięki temu farsz nie będzie się przyklejał.
Krok 7 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto
8
8. Na wierzch wbijamy trójkątne ciasteczko.

Smacznego!!!
Krok 8 - Ziołowe babeczki z nadzieniem borowikowo- musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 26.09.2013 11:02
pyszniutko wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak