Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki-galareta bez żelatyny
Kroki postępowania
2.
Mięso wieprzowe włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę i pietruszkę w całości, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty, zalać zimną wodą tak aby zakrywała mięso w całości, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 3-4 godziny, w trakcie gotowania wyjąć marchewkę tak aby się nie rozpadła a nadawała się do pokrojenia do galarety.Doprawić do smaku solą lub kucharkiem.
Po 2 godzinach od gotowania golonek włożyć udka z kurczaka i całość gotować jeszcze minimum jedną godzinę.Gdy mięso zacznie się rozpadać zdjąć z ognia, wyjąć łyżką cedzakową na talerz, wywar przecedzić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Mięso obrać od kości pokroić drobno.