Ziemniaki zapiekane z jajami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jaja

    4 szt
  • śmietana lub mleko

    1 szkl
  • tłuszcz

    5 dag
  • posiekana zielenina

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki obrać, pokrajać w krążki, umyte jaja wbić do garnuszka, roztrzepać lekko widelcem, wymieszać ze śmietaną lub mlekiem. Rondel lub prodiż wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim ziemniaki, posypując każdą warstwę zieleniną, oprószyć solą i pieprzem. Po napełnieniu rondla lub prodiżu zalać całość mieszaniną jaj i śmietany oraz zapiec ok.30 minut przez temp. 180 stopni C. Podawać z duszonymi grzybami lub sałatką warzywną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maniek2 22.05.2012 20:47
super
marzenciak1985 07.05.2012 13:11
mniam
kamyk 04.05.2012 21:06
fajne danie
Gosia20 22.04.2012 20:25
zrobimy :)
smakowita 22.03.2012 22:51
polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat