Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • kiełbasa biała

    4 kawałki
  • jaja

    3 sztuki
  • smietana 18%

    2 sztuki
  • sól i pieprz

  • masło do wysmarowania

  • grzyby

    50 mrożone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby ugotować. Wywar odparować do objętości szklanki. ziemniaki ugotować w łupinach 10 minut w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Cebulę obrać i pokroić w talarki.Zeszklić na maśle. Pokroić kiełbasę i ziemniaki na plasterki. Śmietanę zmiksować z jajami i wywarem z grzybów, dodać do smaku sól i pół łyżeczki pieprzu. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, na dnie ułorzyć warstwę ziemniaków, potem cebulę, grzyby,i kiełbaskę. Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Zalać zapiekankę śmiertaną z jajamii piec w temp 200C 30minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Karolcia12 30.11.2010 15:56
musi być bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat