Ziemniaki z majerankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • smalec

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    2 łyżeczki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • cukier

    - -
  • sól

    - -
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na dnie rondla. Posypać solą, pieprzem i majerankiem, na to układać warstwy ziemniaków posypanych przyprawami. Z tłuszczu i mąki sporządzić rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją wodą i śmietaną do konsystencji sosu. Sosem tym zalać ziemniaki i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Podawać jako dodatek do kotletów i pieczeni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 14.02.2011 15:33
lubię ziemniaki a najbardziej smażone, pieczone, itp
berys18 17.11.2010 07:37
lubię ziemniaki w każdej postaci, więc i ten przepis wypróbuję
Barbara55 11.10.2010 14:03
lubię pieczone ziemniaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat