Ziemniaki z cebulą i kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Od czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    500 gramów
  • kiełbasa chuda

    200 gramów
  • cebule

    2 sztuki
  • słonina wędzona

    100 gramów
  • Smalec wieprzowy

    1 łyżka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka.

Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy.

Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i solą czosnkową. Smażymy aż ziemniaki staną się złote, pod koniec dodajemy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 31.01.2019 19:26
Bardzo lubię takie wydanie ziemniaków. Najczęściej podaję je z kefirem albo kapustą kiszoną.
bietka 31.01.2019 12:09
Obiadek szybki, prosty, a do tego bardzo smaczny : )
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 11:11
To prawda, ja nie mam swojskiego zsiadłego mleka więc zajadam z jogurtem naturalnym albo z maślanka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat