ziemniaki puree

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    6 szt.
  • masło

    1/8 kostki
  • mleko niesłodzone skondensowane

    1/4 szkl.
  • sól

  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. uhgotowane ziemniaki ugnieść
2. do ziemniaków dodać masło i mleko i dokładnie wszystko wymieszać, aż powstanie puszysta masa
3. masę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
4. Rada - z gałką należy postępować ostrożnie, gdyż jej pełny smak uwalnia się dopiero po chwili, toteż nalezy uważać, by jej nie przedawkować
5. łyżką do lodów formować z purre kuleczki i udekorować natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 08.12.2012 10:09
uwielbiam takie rozwiązanie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat