Ziemniaki pieczone z sosem chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki duże

    1 kg
  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • fasolka czerwona

    1 puszka
  • pomidory z puszki lub koncentrat

    1 puszka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • czosnek świerzy

    2 ząbki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty
  • oliwa

    4 łyżki
  • oregano

    2 szczypty
  • papryka

    1 (chili lub jalapeno)
  • ser gouda

    150 gramm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, wkładamy do piekarnika na około godzinę aż się upieką. Jak będą gotowe, to nuż sam wejdzie do środka. Muszą być duże, tak 4-5 sztuk na kg

Sos:

Na oliwie smażymy mięso z porami, oregano, pieprzem, posiekaną papryką. Po 20 minutach dodajemy fasolkę z puszki i pomidory i dusimy jeszcze 15 minut. Są czasem gotowe fasolki w pomidorach więc można dać zamiast osobno fasoli i pomidorów.

Na 2 minuty przed końcem dajemy posiekany czosnek i gotowe.

Ziemniaki wyjmujemy i lekko rozgniatamy środek na boki by weszło nadzienie, którym zalewamy ziemniaka.

Posypujemy na wierzchu parmezanem lub serem żółtym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna141 28.03.2011 09:19
palce lizać :)
Ela20 23.03.2011 17:21
apetyczne danie
Marta98 26.01.2011 20:43
super
berys18 04.11.2010 07:50
niezłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat