Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki duże
1 kg -
mięso mielone wieprzowe
1/2 kg -
fasolka czerwona
1 puszka -
pomidory z puszki lub koncentrat
1 puszka -
por (biała część)
1 sztuka -
czosnek świerzy
2 ząbki -
Pieprz biały mielony Prymat
2 szczypty -
oliwa
4 łyżki -
oregano
2 szczypty -
papryka
1 (chili lub jalapeno) -
ser gouda
150 gramm
Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki pieczone z sosem chili
Sos:
Na oliwie smażymy mięso z porami, oregano, pieprzem, posiekaną papryką. Po 20 minutach dodajemy fasolkę z puszki i pomidory i dusimy jeszcze 15 minut. Są czasem gotowe fasolki w pomidorach więc można dać zamiast osobno fasoli i pomidorów.
Na 2 minuty przed końcem dajemy posiekany czosnek i gotowe.
Ziemniaki wyjmujemy i lekko rozgniatamy środek na boki by weszło nadzienie, którym zalewamy ziemniaka.
Posypujemy na wierzchu parmezanem lub serem żółtym.
Komentarze (4)