Ziemniaki pieczone z sosem chili

Ziemniaki pieczone z sosem chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki duże

    1 kg
  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • fasolka czerwona

    1 puszka
  • pomidory z puszki lub koncentrat

    1 puszka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • czosnek świerzy

    2 ząbki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty
  • oliwa

    4 łyżki
  • oregano

    2 szczypty
  • papryka

    1 (chili lub jalapeno)
  • ser gouda

    150 gramm
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki pieczone z sosem chili

Ziemniaki myjemy, wkładamy do piekarnika na około godzinę aż się upieką. Jak będą gotowe, to nuż sam wejdzie do środka. Muszą być duże, tak 4-5 sztuk na kg

Sos:

Na oliwie smażymy mięso z porami, oregano, pieprzem, posiekaną papryką. Po 20 minutach dodajemy fasolkę z puszki i pomidory i dusimy jeszcze 15 minut. Są czasem gotowe fasolki w pomidorach więc można dać zamiast osobno fasoli i pomidorów.

Na 2 minuty przed końcem dajemy posiekany czosnek i gotowe.

Ziemniaki wyjmujemy i lekko rozgniatamy środek na boki by weszło nadzienie, którym zalewamy ziemniaka.

Posypujemy na wierzchu parmezanem lub serem żółtym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Anna141 28.03.2011 09:19
palce lizać :)
Ela20 23.03.2011 17:21
apetyczne danie
Marta98 26.01.2011 20:43
super
berys18 04.11.2010 07:50
niezłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat