Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane z grilla
Ziemniaki dokładnie myjemy po czym gotujemy przez ok 9-10 minut. Po odcedzeniu kroimy na dwie części: większą (do której wsadzimy farsz) i mniejszą która będzie naszą \"przykrywką\".
Wydrążamy środek z większej części tak aby ścianki ziemniaka nie były grubsze niż ok. 1 cm.
Przygotowanie farszu:
Pokrojoną cebulkę podsmażamy na maśle. Gdy będzie zeszklona dodajemy drobno posiekane grzyby (np. kapelusze podgrzybków, borowików) oraz wydrążony z ziemniaków miąższ. Podsmażamy często mieszając i doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Farsz ściągamy z ognia i mieszamy z grubo startym serem (niewielka kostka) i posiekaną pietruszką oraz dzielimy na tyle równych części ile mamy ziemniaków.
Środki ziemniaków delikatnie smarujemy masłem po czym nakładamy farsz i zakrywamy mniejszą częścią ziemniaka. Folię aluminiową smarujemy olejem i pojedynczo zawijamy w nią ziemniaki. Zawinięte ziemniaki układamy na grillu lub wkładamy do żaru na ok 20-25 minut.
Smacznego!