Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki duże 4 szt
pomidor duzy 1 szt
żółty ser 4 plastry
olej 2 łyżki
masło 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
cukinia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane warzywami

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, również kroimy w małą kostkę, dodajemy do cukinii,dodajemy olej, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Ziemniaki dokładnie szorujemy, odkrawamy wierzch, wydrążamy łyżeczką środek tak by powstały dość głębokie wgłębienie. Wnętrze smarujemy masłem, oprószamy delikatnie solą i pieprzem i napełniamy przygotowanym farszem. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C . Zapiekamy ok. 50-60 min. Po tym czasie zdejmujemy częściowo folię, na ziemniakach /na farszu/ układamy plastry żółtego sera i zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się roztopi /osobiście zapiekam do czasu aż stanie się brązowy , prawie że lekko przypalony - ale to takie moje ulubione smaki/. Ziemniaki przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.12.2013 13:43
oo to może być ciekawe :) dodawaj zdjęcia bo pomysły masz super :)
Róża1 25.08.2013 12:17
ciekawy pomysł:-)
paulina2157 07.06.2013 07:14
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak