Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
ziemniaki
duże - 5 szt. -
pieczarki
30 dag -
boczek
15 dag -
ząbek czosnku
2 -
żółty ser starty
20 dag -
cebula
Dodatkowo
-
masło
łyżka -
śmietana 18 proc
-
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM
Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle, dobrze doprawiam solą i pieprzem.
Boczek i cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam, następnie mieszam ze śmietaną i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzewam do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Ziemniaki obieram, wydrążam miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi. 1/3 miąższu mieszam z pieczarkami.
Ziemniaki napełniam farszem, polewam sosem oraz posypuję serem.
Zapiekam 5 minut w 200 stopniach.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się