ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • ziemniaki

    duże - 5 szt.
  • pieczarki

    30 dag
  • boczek

    15 dag
  • ząbek czosnku

    2
  • żółty ser starty

    20 dag
  • cebula

Dodatkowo

  • masło

    łyżka
  • śmietana 18 proc

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie (do miękkości), przekrawam na pół.
Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle, dobrze doprawiam solą i pieprzem.
Boczek i cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam, następnie mieszam ze śmietaną i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzewam do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Ziemniaki obieram, wydrążam miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi. 1/3 miąższu mieszam z pieczarkami.
Ziemniaki napełniam farszem, polewam sosem oraz posypuję serem.
Zapiekam 5 minut w 200 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 30.06.2017 16:09
Dziękuję i polecam, naprawdę smaczne ziemniaczki. :)
Róża1 30.06.2017 10:08
super przepis !!!
IZABELA29 30.06.2017 06:19
Fajne danie
bertpvd 29.06.2017 22:41
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat