Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ziemniaki duże - 5 szt.
pieczarki 30 dag
boczek 15 dag
ząbek czosnku 2
żółty ser starty 20 dag
cebula

Dodatkowo

masło łyżka
śmietana 18 proc
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM

Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie (do miękkości), przekrawam na pół.
Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle, dobrze doprawiam solą i pieprzem.
Boczek i cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam, następnie mieszam ze śmietaną i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzewam do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Ziemniaki obieram, wydrążam miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi. 1/3 miąższu mieszam z pieczarkami.
Ziemniaki napełniam farszem, polewam sosem oraz posypuję serem.
Zapiekam 5 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.06.2017 16:09
Dziękuję i polecam, naprawdę smaczne ziemniaczki. :)
Róża1 30.06.2017 10:08
super przepis !!!
IZABELA29 30.06.2017 06:19
Fajne danie
bertpvd 29.06.2017 22:41
Smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak