ziemniak z paleniska

ziemniak z paleniska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1000 g
  • sól do smaku

    20 g
  • masło

    20 g
  • śmietana

    1/2 op.
  • szczypiorek

    3/4 pęczek
  • olej lniany

    20-40 ml
  • twaróg

    2 (półtłusty)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ziemniak z paleniska

Na gorący węgiel wrzucamy 1 kg ziemniaczków, najlepiej małych by szybciej doszły. Zasypujemy także rozgrzanym węglem, pamiętając by ich nie obierać i nie myć. Czas aby one doszły to około godzinki. W tym czasie robimy gzik. Kostkę sera białego najlepiej półtłustego, zalewamy połową opakowania śmietany 18%, dodajemy szczypiorek ok. pół pęczka,1 małą cebule, olej lniany ok. 2-4 łyżki i wszystko mieszamy na koniec przyprawiamy. Gdy ziemniaki się upieką szybko kładziemy je na talerz i kroimy na pół dajemy odrobinę soli, masła żeby nam się rozpuściło posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat