ziemniak z paleniska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1000 g
  • sól do smaku

    20 g
  • masło

    20 g
  • śmietana

    1/2 op.
  • szczypiorek

    3/4 pęczek
  • olej lniany

    20-40 ml
  • twaróg

    2 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na gorący węgiel wrzucamy 1 kg ziemniaczków, najlepiej małych by szybciej doszły. Zasypujemy także rozgrzanym węglem, pamiętając by ich nie obierać i nie myć. Czas aby one doszły to około godzinki. W tym czasie robimy gzik. Kostkę sera białego najlepiej półtłustego, zalewamy połową opakowania śmietany 18%, dodajemy szczypiorek ok. pół pęczka,1 małą cebule, olej lniany ok. 2-4 łyżki i wszystko mieszamy na koniec przyprawiamy. Gdy ziemniaki się upieką szybko kładziemy je na talerz i kroimy na pół dajemy odrobinę soli, masła żeby nam się rozpuściło posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat