Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniak z paleniska

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 1000 g
sól do smaku 20 g
masło 20 g
śmietana 1/2 op.
szczypiorek 3/4 pęczek
olej lniany 20-40 ml
twaróg 2 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniak z paleniska

Na gorący węgiel wrzucamy 1 kg ziemniaczków, najlepiej małych by szybciej doszły. Zasypujemy także rozgrzanym węglem, pamiętając by ich nie obierać i nie myć. Czas aby one doszły to około godzinki. W tym czasie robimy gzik. Kostkę sera białego najlepiej półtłustego, zalewamy połową opakowania śmietany 18%, dodajemy szczypiorek ok. pół pęczka,1 małą cebule, olej lniany ok. 2-4 łyżki i wszystko mieszamy na koniec przyprawiamy. Gdy ziemniaki się upieką szybko kładziemy je na talerz i kroimy na pół dajemy odrobinę soli, masła żeby nam się rozpuściło posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak