Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    24 szt
  • pieczarki

    600 g
  • cebula

    1 szt
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

  • oliwa

    6 łyżek
  • olej do smażenia

  • ser żółty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich wgłębienie za pomocą łyżeczki, myjemy, dokładnie wypłukujemy z wody i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kolendrę, słodką paprykę oraz sól i pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby ziemniaki całe były obtoczone w przyprawach. Ziemniaki odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 h. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, sól i pieprz i smażymy aż odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w 200 st. C aż będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 10.02.2018 22:20
pyszne danie
hanbes 09.02.2018 19:40
Dla mnie super! Prosty przepis a jednocześnie pychota, zabieram go do moich ulubionych :-))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat